Blog

Ferace Modelleri ve Ferace Modellerinin Özellikleri!

Ferace Modelleri ve Ferace Modellerinin Özellikleri

Feraceler ve Ferace Modelleri

Ferace kullanımı, Osmanlıya mahsustur. Aklımıza model olarak pardösüleri getirir. Daha çok siyah renkte olanları kullanılır. Günümüzde modern ferace modelleri ile karşılaşsak dahi, Osmanlıdaki kullanımı ise uzun kollu ve yakasız kesimlere sahiptir. Ve mutlaka bol olan kesimler tercih edilmelidir. Ferace, günümüzde hala kullanılmaya devam eder. Özellikle ülkemizin batısında yer alan köylerde, ferace halen gündelik elbise şeklinde kullanılır. Kimi yörelerde söyleniş biçimi değişir.

Eski dönemlerde, özellikle Türk kadınlarının tercih ettiği ferace modelleri, mantoları andırır. Uzun olan ferace modellerinin, yakasının arka tarafı ise omuzlardan, etek bölümüne kadar devam eder. O dönemin özelliği, ferace giyildiğinde mutlaka başında örtülmesiydi. Bunun için daha çok yaşmaklar tercih edilirdi. Yaşmak, ince kumaştan bir örtüydü. İki parçadan oluşan yaşmakların bir tarafı saçların gözükmesini engellerken, diğer kısmı da çene ve boynu gizlemek için kullanılırdı. Yani kadın, yaşmağı taktığı vakit sadece gözleri açıkta kalmış oluyordu.

Ferace modelleri de zaman içerisinde şekil değiştirdi. Kimi dönemlerde, oldukça süslü ferace modelleri de rastlamak mümkün. Özellikle 20.yy başı, Türk kadınlarının en çok tercih ettiği giysiler feracelerdir. Feracelerin yerine çarşafın kullanıldığı dönemler olsa da feraceler her zaman şıklığını korudu.

Ferace Modellerinin Özellikleri

ferace modelleri ve ferace modellerinin ozellikleriFerace modellerinde genellikle fantezi kumaşlar tercih edilirdi. Çuha, ferace yapımında kullanılan en popüler kumaştır. Ferace modellerinde, genellikle sade modeller kullanılırdı. Modellerin, düz olmasına dikkat edilirdi. Kimi zaman, özellikle cep ve yaka kısımlarında işleme detayları olan ferace modellerine de rastlanır. Yaşı daha küçük olanlar, arkası uzun ve dar modelleri tercih ederlerdi. Renk seçimleri ise her zaman koyu olurdu. Fakat o dönem, capcanlı bir kırmızı tonuna sahip olan kumaştan yapılan, ferace modelleri de mevcuttu. Bunları elbette, gençler kullanırdı.

O dönem kullanılan feracelerin, günümüzde kullanılan mantolardan farkı, yakalarının dar oluşudur. Aynı zamanda, tercih edilen boy da, daha uzundur. Tıpkı şimdi olduğu gibi, eski dönemlerde de ferace ile kullanılan aksesuar oldukça önemliydi. Feracenin yanında kullandıkları ayakkabı ve çantanın renginin, mutlaka feraceleri ile uyumlu olmasına dikkat ederlerdi. Ayrıca o dönem, kadınların yanından eksik etmediği aksesuarı şemsiyelerinde, mutlaka ferace modeli uyum sağlaması gerekirdi.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir