Blog

Kimler Hacca Gitmekle Yükümlü?

Kimler Hacca Gitmekle Yükümlü

Hac, İslam dininde Müslümanların kutsal olarak gördüğü Kabe, Mekke ve Medine’nin, yılın belirli dönemlerinde ziyaret edilerek farz olan ibadetlerin yerine getirilmesi anlamına gelmektedir. İslam dininin şatlarından biri olan hac ibadeti, her yıl milyonlarca Müslüman tarafından gerçekleştirilmektedir.

İslam dininde Hz. İbrahim’e kadar dayanan Hac ibadeti, İslam tarihinde ilk olarak sahabelerden Hz. Ebubekir tarafından yerine getirilmiştir. Hz. Muhammed s. a. v. ise, Hz. Ebubekir’den bir sene sonra, hicretin 10’uncu yılında ilk ve son haccı olan Veda Haccı’nı yerine getirmiştir.

Kur’anı Kerim’de de Hac Suresi ile bildirilen, bunun ile beraber Bakara ve Al-i İmran Surelerinde de geçen hac ibadeti, günahlardan arınmanın en güzel yolu olarak ifade edilmiştir.

Kimler Hacca Gitmekle Yükümlü?

Hacca gitmek, İslam dininde farz olan ibadetlerden biridir. Fakat bu ibadet, her Müslüman için farz değildir. Hac ibadeti ile hükümlü olabilmek için öncelikle akıl baliğ ve buluğ çağına erişilmiş olması gerekmektedir. Bunun ile beraber Hacca gitmek için gerek fiziksel şartların gerekse mali şartların yerinde olması gerekmektedir. Yani bir Müslümanın hac ile yükümlü olabilmesi için mali durumunun yeterli olması şarttır.

Hacca gitmekle yükümlü olanın şartlarını kısaca belirtmek gerekirse, buluğ çağına ermiş ve akıl baliğ olmak, sağlıklı olmak, yol güvenliğinin bulunması ve arizi bir engelin bulunmamasıdır. Kadınlar için bu şartlara ilave olarak, yanlarında eşi ya da bir mahreminin bulunması ve boşanma iddeti hya da vefat iddetinin dolmuş olmasıdır.

Hacca Ne Zaman Gidilir ve Nasıl Eda Edilir?

Kur’anı Kerim’de hacca gitme zamanı ile alakalı olarak “Hac, bilinen aylardadır.” şeklinde buyurulmaktadır. Hacca gitmek için bilinen bu zaman ise, her yıl Kurban Bayramı’nın arefe günü ile bayram günleridir.

Buna göre hac ibadeti, Arefe Günü ile beraber Kurban Bayramı günlerinde eda edilmektedir. Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk 10 gününe kadar devam eden bu süre zarfı içerisinde, hac ibadetinin farzları yerine getirilmektedir.

Hac ibadetinin eda edilebilmesi için ilk olarak ihrama girilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise yapılacak olan ilk ziyaret Kabe’ye gerçekleştirilecek olup, bu sırada tavaf yapılmaktadır. Arafat’ta vakfe, Mina’da şeytan taşlama ve Kurban Bayramı gününde kurban kesilmesi gibi ibadetlerde devam eden hac ibadeti, Kabe’yi son kez ziyaret edip tavaf etmekle son bulmaktadır.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir